Kawa stanowi stały element w życiu większości dorosłych osób. Spożywa się ją o poranku, żeby organizm szybciej zaczął pracować na wysokich obrotach, a w ciągu dnia zapewnia zastrzyk energii. To napój ułatwiający życie mam, które muszą mierzyć się z przerywanym snem, studentów zarywających nocy oraz wszystkich innych delektujących się smakiem i aromatem napoju. Czy kawa zielona to dobra alternatywa dla klasycznej?

Jakie właściwości posiada kawa zielona?

Zielona kawa cieszy się coraz większą popularnością, a to ze względu na cenne właściwości odchudzające. W organizmie następuje zmniejszenie ilości przyjmowanych cukrów, stąd waga ulega stopniowej redukcji. Ta cecha związana jest z występowaniem w niej kwasu chloro genowego, który w przypadku klasycznej kawy zanika w trakcie procesu palenia. Wspomniany kwas nie tylko wpływa na redukcję wagi, ale jednocześnie wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed wolnymi rodnikami i ich szkodliwym wpływem. Kawa zielona powinna znaleźć się w diecie wszystkich osób, które pragną zachować zdrowy i atrakcyjny wygląd skóry oraz wzmocnić włosy. Przypuszcza się, że regularne picie napoju opóźnia procesy starzenia całego organizmu. Zielona kawa oprócz cennego kwasu chloro genowego zawiera także polifenole, kofeinę, kwas salicylowy. Warto wspomnieć o cennych witaminach, czyli kwasie foliowym, witaminie B1, B2, B12 oraz kwasie pantotenowym. Z kolei wśród ważnych składników mineralnych występuje potas, sód, wapń, żelazo, fosfor, miedź i inne.

Kawa zielona – kto nie powinien po nią sięgać?

Zielona kawa nie jest produktem przeznaczonym dla osób zmagających się z cukrzycą, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią (w ich przypadku rekomenduje się produkty bez dodatku kofeiny). Nie poleca się jej dla osób, które nie ukończyły 16 roku życia oraz w przypadku zmagania się z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym.

Jak przygotować zieloną kawę?

Kawa zielona dostępna jest w różnych postaciach. Można nabyć zarówno całe, jak i zmielone ziarna idealne do parzenia. Dostępne są także preparaty, w których zastosowano ekstrakt z zielonej odmiany kawy (jest to związane przede wszystkim z jej właściwościami odchudzającymi). Kiedy kawa przyjmowana jest w formie suplementów diety, dawkowanie jest uzależnione od rekomendacji producenta. W przypadku ziaren mielonych najlepiej smakują 2 łyżeczki zalane wodą, której temperatura waha się od 85 do 90 stopni C. Parzenie trwa około 10 minut, a następnie można cieszyć się bogatym smakiem. Najlepiej nie dodawać cukru oraz mleka, gdyż wtedy bogaty smak doskonale wpływa na pobudzanie kubków smakowych.