Wśród licznych witamin dla naszego organizmu duże znaczenie ma witamina C. Znacząco wzmacnia ona odporność, ułatwia gojenie się ran, wspomaga przyswajanie przez organizm żelaza oraz wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Dlatego bardzo ważne jest, by dostarczać organizmowi niezbędną ilość tej witaminy. A gdzie ją znajdziemy? Jakie produkty są jej cennym źródłem?

Oczywiście jednym z najpopularniejszych źródeł tej witaminy są cytryny. Dzięki zawartości innych witamin oraz minerałów, cytryny nie tylko wzmacniają odporność, ale też usprawniają pracę układu pokarmowego i pomagają pozbyć się zgagi czy zaparć. Witaminę C znajdziemy również w cytrusach. Jej bardzo bogatym źródłem jest poza tym kiwi. Zawiera ono również witaminę K oraz E, a także potas, miedź czy błonnik. Pomaga przy regulacji metabolizmu, zaparciach oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Innym cennym źródłem witaminy C są truskawki. Warto po nie sięgać gdyż zawierają również inne minerały i mikroelementy. Dzięki temu wzmacniają cały organizm, a tym wspomagają również produkcję krwinek czerwonych.

Jeżeli chcemy uzupełnić w organizmie braki witaminy C, należy uwzględnić w diecie czerwoną paprykę. Zwiększa ona odporność organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie. Jest to możliwe również dzięki zawartości wielu innych składników. Kiedy staramy się zatem, by nasza dieta była tak urozmaicona, wzmacniamy organizm i pobudzamy go do właściwego funkcjonowania. Warto zatem wzbogacać ją między innymi o wyżej wymienione produkty.