Szklarnia ogrodowa to bardzo dobra inwestycja dla osób, które lubią przez długi czas w roku cieszyć się wspaniałym smakiem własnoręcznie uprawianych warzyw i owoców. Pozwala również na to, aby w naszym klimacie prowadzić własną hodowlę roślin egzotycznych, które w sklepach bywają zwykle dość drogie.

Jak przygotować glebę w szklarni?

Jeśli już posiadamy szklarnię, następnym krokiem, jaki powinniśmy zrobić, jest przygotowanie odpowiednich warunków glebowych dla roślin, które chcemy tam uprawiać. Właściwe podłoże jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym szybki ich wzrost. Gleba powinna być żyzna i bogata w składniki odżywcze. Powinna także przepuszczać powietrze. Wielu ogrodników decyduje się na uprawę roślin w szklarniach w specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach. Jest to popularne rozwiązanie, ponieważ gleba w szklarni bardzo szybko się wyjaławia, a w związku z tym należy ją często wymieniać. Gdy rośliny będą zasadzone w pojemnikach, nie będzie większego problemu ze zmianą gleby, na której rosną. W szklarniach wykorzystuje się równie często tak zwane podwyższone grządki.

Szklarnia ogrodowa – jakie warunki dla warzyw egzotycznych?

Egzotyczne warzywa powinny mieć warunki zbliżone do tych, w których występują w sposób naturalny. Ważne jest więc, aby w naszej szklarni wytworzyć mikroklimat, w którym nasze rośliny będą czuły się dobrze. Tylko w takim przypadku bowiem możemy liczyć na obfite plony oraz na smaczne i soczyste zbiory. Szklarnia ogrodowa jest miejscem, w którym możemy z powodzeniem zagwarantować egzotycznym warzywom i owocom doskonałe warunki. Należy pamiętać, że rośliny takie bardzo lubią ciepło, lecz w miesiącach letnich w szklarni może być im wręcz za gorąco. W upalne dni trzeba zapewnić przepływ powietrza w szklarni. Zadbajmy więc, aby była ona wyposażona w uchylne okienka, które sprawią, że będzie w niej panowała optymalna temperatura. Należy również pamiętać o tym, że egzotyczne rośliny lubią światło słoneczne, jednak w szklarni jego efekt jest spotęgowany. W miesiącach letnich warto podlewać egzotyczne warzywa nawet dwa razy dziennie. Pamiętajmy jednak, że najlepiej robić to wcześnie rano, ewentualnie w okolicach południa, ponieważ o późniejszej porze gleba zbytnio się nagrzewa i przy podlewaniu bardzo paruje. Jeśli pogoda nie dopisuje, wystarczy podlewać rośliny co 2-3 dni. W zimne miesiące szklarnia ogrodowa powinna być ogrzewana, aby zapewnić egzotycznym warzywom odpowiednią temperaturę powietrza.