U zdrowych osób po ukończeniu 45 roku życia następuje naturalny spadek masy kostnej, który wynosi około 1% rocznie. Jeśli przebiega on w szybszym tempie, kości szybko stają się kruche i łamliwe. Osteoporoza, czyli cichy złodziej kości dotyka nadal dużej grupy kobiet po okresie menopauzy.

Prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy wzrasta również, jeśli w rodzinie były zachorowania na tę chorobę. Jesteś również bardziej narażona na odwapnienie kości, jeżeli jesteś osobą bardzo wysoką i szczupłą. Żeby nie dopuścić do rozwoju osteoporozy i jej groźnym następstwom takim jak złamanie szyjki kości udowej czy złamania kręgów kręgosłupa, warto już teraz zacząć zdrowo się odżywiać. Dieta bogata w wapń powinna być pełna mleka i jego przetworów, zielonych warzyw oraz ryb. Są to produkty zawierające dużo wapnia i witaminę D niezbędne dla zdrowia kości. Sięgaj jak najczęściej po jogurt naturalny, kefir, twaróg, niewielkie ilości sera żółtego, ryby morskie na przykład sardynki, które stanowią bogate źródło wapnia. Dieta na osteoporozę powinna być też bogata w zielone warzywa, zawierające magnez, wapń i witaminy takie jak brokuły, szpinak, sałata, natka pietruszki. Korzystne będzie również włączenie do diety warzyw strączkowych- fasoli, soczewicy, ciecierzycy oraz grochu.

Pamiętajmy, że profilaktyka osteoporozy to nie tylko zdrowa dieta bogata wapń, ale również ruch. Dowiedziono bowiem naukowo, że ćwiczenia fizyczne wzmacniają kości. Wystarczy, że będziesz uprawiać sport 3 razy w tygodniu przez 30-45 minut, a znacznie wzmocnisz swoje kości. Warto zadbać o siebie, aby długo cieszyć się zdrowiem i sprawnością fizyczną.