Odpowiednio zbilansowana dieta rocznego dziecka zapewnia jego prawidłowy rozwój i wzrost. Powinna dostarczać we właściwych ilościach tłuszcze, białko, węglowodany, sole mineralne, witaminy, których głównymi źródłami są mięso, owoce i warzywa oraz zboża. Niedobory pokarmowe przyczyniają się do powstania wielu schorzeń, a szczególnie obniżają odporność organizmu. Jak powinna więc dieta rocznego dziecka, która zapewni mu prawidłowy rozwój?

Jak powinno wyglądać żywienie w diecie rocznego dziecka?

Dieta dla dzieci, które ukończyły już swój pierwszy roczek, w niewielkim stopniu różni się od diety osoby dorosłej prowadzącej zdrowy tryb życia. Dieta rocznego dziecka powinna zawierać świeże produkty, być lekkostrawna, nie zawierać konserwantów, słodzików oraz sztucznych barwników. W diecie rocznego dziecka powinno znaleźć się pełnowartościowe białko, którego głównym źródłem jest chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina) oraz ryby (morszczuk, dorsz, pstrąg), mleko i przetwory mleczne (jogurt, kefir), wędliny naturalne czy jajka. Białko gwarantuje prawidłowy wzrost dziecka, ponieważ buduje wszystkie komórki oraz kształtuje odporność organizmu. Natomiast właściwe źródło węglowodanów stanowią zboża (kasza jęczmienna, gryczana), ziemniaki, ryż brązowy oraz warzywa i owoce, które dostarczają także sole mineralne i witaminy. Błonnik obecny w produktach roślinnych nie tylko przeciwdziała zaparciom, ale również reguluje pracę jelit. Główne źródło błonnika w diecie to przede wszystkim warzywa. Tłuszcze są konieczne w rozwoju dziecka, ponieważ budują błony komórkowe, tkankę tłuszczową, która przeciwdziała nadmiernemu przegrzaniu i wychłodzeniu organizmu, oraz osłonki mielinowe komórek nerwowych. Tłuszcze powinny być pochodzenia roślinnego (oleje, oliwa z oliwek, orzechy) oraz zwierzęcego (masło, ryby). Dziecko powinno co najmniej 2 razy w tygodniu spożywać ryby, ponieważ dostarczają kwasy omega-3, które są niezbędne dla zdrowia dziecka.

Jak wyglądają posiłki w diecie rocznego dziecka?

Posiłki dla dzieci powinny cechować się estetycznym przygotowaniem i być kolorowe, tak by zachęcić maluszka do ich spożywania. Powinny być lekkostrawne, a więc należy unikać podawania dziecku potraw mocno doprawionych, smażonych, ponieważ mogą wywołać bóle brzuszka spowodowane przez wzdęcia. Doskonałym rozwiązaniem jest również wprowadzenie pełnowartościowych gotowych posiłków, które posiadają odpowiednie certyfikaty, jak np. gerber organic. Maluszek powinien spożywać 5 posiłków dziennie, cechujących się małą objętością, w odstępach 3-4 godzinnych. Podawanie posiłków systematycznie i o stałych porach sprawi, iż dziecko będzie je chętnie jadło i nie będzie wyrażało chęci na podjadanie między nimi. Od małego dzieci warto przyzwyczajać do spożywania ciemnego pieczywa – pełnoziarnistego, posmarowanego masłem, oraz warzyw i owoców (najlepiej surowych). W tym czasie kształtują się u dziecka nawyki żywieniowe, dlatego nie zaleca się podawać dziecku słodyczy w dużych ilościach oraz niezdrowych przekąsek.